Free Cinema

A Tilos Rádió Free Cinema című filmes műsorának írásbeli dokumentációja.

Azt találtuk ki, hogy végigvesszük a filmkészítés fázisait úgy, hogy saját bőrünkön próbáljuk ki. Minden műsorba meghívunk valakit, akinek a tanácsait követjük. Egyelőre forgatókönyvírókat.

A jegyzeteket Turbina írja.

Friss topikok

  • Tessina: "Andriska úgy tűnik egy normális családi háttérből jön. Felmerült a kérdés, hogy a fiúknál is gáz-... (2009.10.22. 00:24) Egy karakter skicce
  • kerekgyarto yvonne: Felírlak, de melyikre?:) (Ma meg adás fél5kor.) (2009.07.09. 12:18) Egy maszk felöltöztetése
  • Freecinema: Ezt megvit@Beyonder: Ezt adasban megvitatjuk, azt hiszem, az erveidben van logika. (2009.06.01. 20:47) Brainstorming 1: Sertésinfluenzás Babe3

Linkblog

Véres beavatás-történet

2009.07.30. 12:12 | Turbina de Frász | Szólj hozzá!

Ez itt a Tilos Rádió Free Cinema című műsorában zajló workshopnak az összefoglalója.

A workshop ötödik adásának dátuma: 2009. július 9.
Műsorvezető: Köllő Killa (Trillian), Kerékgyártó Yvonne
Állandó vendég: Tóth Csaba
Aktuális szakértő: Gergely Zoltán
DJ: Turiszt

A rádióadás meghallgatható itt.

Felnőtté válás egy zombifilmben

Az eddig legkevésbé kidolgozott koncepciót tárgyaltuk végig a legutóbbi műsorban: balul sikerült sertésinfluenza kísérletek folytán egy új, mutáns vírusfaj kezdi szedni áldozatait, minek következtében a fertőzöttek zombivá változnak. Eleinte kórházi kutatóintézetben gondolkodtunk, és mivel szakértőink szerint a zombifilmek sajátja a társadalmi vetület, pl. a klinikán betegeskedő magyar miniszterelnök figurája még egyértelműbbé tudná tenni a társadalmi vonatkozásokat.

 A gyermekszanatórium ötlete is felmerült, ahol először azokat a felnőtteket fertőzi meg a  kor-kór, akik rettegésben tartják a gyerekeket. A legyek urához hasonló helyzet alakul ki: időközben a gyerekek közül néhányan felnőtté érnek, ami ilyen extrém körülmények között végzetes változást jelent, hisz már rájuk is veszélyes a vírus. Megbomlik az egység a kis csapatban, nem maradhatnak védszövetség többé. Ellenségként egyrészt a negatív felnőtt karakter jelenne meg, aki a vírus elszabadulásáért felelős, másrészt az egész felnőtt világ, melynek a küszöbén állnak a fiatalok.

A film így a felnőtté válás problémáját tematizálná, amit a menstruáció illetve a mutálás indikál. (Pl. zuhanyozik egy lány, látjuk a csepegő vért a kádba, aztán a következő képben a lány már zombi.) Ehhez a folyamathoz mindenkinek van személyes kötődése, ezért a film képes mindenkihez szólni.

Végső soron abban maradtunk, hogy a helyszín inkább legyen egy tábor Csillebércen az eredeti elgondolással szemben, amely a Mátrát jelölte ki helyszínül. Csillebérc több szempontból ideális: a volt úttörőtábor, a Műszaki Egyetem reaktora, ráadásul a BME kampusza is rengeteg lehetőséget kínál. A külföldieskedéssel szakítva, ezek a reális helyszínek hitelesen hatnak, még jobban kiemelve a történet abszurditását. 

 Az adás során a korábban már továbbgondolt filmötletek is szóba kerültek:

 Bujtor vagy Nevenincs Béla?

Az életunt, fád banki dolgozó hétköznapjai a monoton robotolás es exe, Tibor életének iWiW-en való megszállott követésével telnek. Elhanyagolt külseje es unalmas kis világa azonban Lászlónak, a bank biztonsági őrének szemében mégis vonzó, ám a lány nem sejti, hogy tetszik bárkinek is.

Egy nap azonban minden megváltozik, amikor is négy idegen kísérletet tesz a bank kirablására. Lászlót megsebesítik a gonosztevők, de Hajnalka, amikor megpróbáljak túszul ejteni, addig nem ismert oldaláról mutatkozik meg: ahelyett, hogy kétségbeesne, legyűri támadóját es olajra lep a szajréval és Lászlóval Olaszországban fognak hozza a dolce vita-hoz.

Elmeditáltunk azon, a karaktereket mely színészek tudnak megragadni, vagy kik azok, akiknek megfeleltethetők az elképzelt alakok. Az alkotási folyamatban fontos támpont lehet, ha a szereposztást fejben megkomponáljuk ismert színészekkel. Egyszerűbb egy híres színész említésével instruálni egy amatőr színészt is, a hosszú karakterjellemzések helyett. Egy markánsan karakteres színész akar a forgatókönyv hiányosságait is pótolhatja. Ez a „sztárok” szerepeltetésének legfőbb oka, persze a lehető legnagyobb bevételek reménye mellett. 

 Női játsz/mák

A környezetvédő mama, mozdonyvezető papa lánya, Hanna, a 27 eves tanárnő, épp az esküvőjére készül. A leánybúcsú napján egy ártalmatlan üzenetet kap, mely egy félreértés folytán nagy bajba keveri őt. Eredetileg egy sor feladat teljesítése után a lánybúcsún köt(ne) ki, ám egy rosszul értelmezett üzenet után egy rabló veszi üldözőbe. Az első néhány állomással nincs gond (kulcsmásoló, postaláda, étterem), de amikor egy szokatlan dolgot kell felismernie és lefotóznia, a rémes állapotban levő szemetesek helyett az egyik kirakatban zajló rablásról készít fényképeket, melyeken jól kivehető a tettes arca.

Ez utóbbi filmötlet tulajdonkeppen a Játsz/ma női kiadásaként is felfogható.

Lejegyete: Ilke

A bejegyzés trackback címe:

https://freecinema.blog.hu/api/trackback/id/tr251277397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása